marți, 3 septembrie 2013

Roşia Montană ajunsă în valea plângerii naţionale.





















Roşia Montană ajunsă în valea plângerii naţionale. 





Comorile noastre sunt pe nedrept exploatate 
de invaziile de investitori străini 



Alianţa Lege şi Ordine, prin preşedintele său, Avocat Gheorghe Dinu, blamează decizia puterilor executive ale statului de a da curs exploatării minereurilor ţării de către o corporaţie gigant. Exploatarea înseamnă renunţarea la valorile naţionale, vânzarea pe bani puţini, cu promisiuni deşarte şi mincinoase care susţin avantaje nerealiste, a unei valori inestimabile, care trebuie să rămână în exclusivitate poporului care a primit această binecuvântare. Inconştienţa guvernanţilor a mers până într-acolo încât au fost de asemenea ignorate semnalele de alarmă legate de efectele exploatării zonei, de dezavantajele dezastruase reprezentate de procedura de exploatare şi de dezintegrarea unui peisaj şi a unui ecosistem fertil. 
Guvernanţii români dau încă o dată dovadă de incompetenţă şi de implicare mercantilă, prin deciziile care aduc naţiunea în cel mai grav stadiu de degradare. Comorile naţionale trebuie să rămână ale noastre, iar exploatările străinilor trebuie să fie atent analizate, deciziile trebuie luate la nivel de stat, nu de interese politice sau băneşti. Locurile de muncă promise de Gold Corporation nu compensează exploatarea cu otrăvuri a zonei sau distrugerea unei arii extrem de frumoase din ţara noastră; invazia giganţilor străini care secătuiesc ultimele valori rămase ale naţiunii româneşti trebuie condamnată. Decizia de a începe exploatarea la Roşia Montană este una care trădează interesele, principiile şi perspectivele româneşti pentru a păstra integre valorile noastre identitare şi comorile noastre naţionale.
Una dintre prevederile lacunare ale proiectului este cea prin care se susţine exploatarea la suprafaţă a minereurilor. Aceasta ar însemna periclitarea peisajului, a zonelor arheologice, a mediului, a comunităţilor din Roşia Montana. ALO, prin preşedintele său, Avocat Gheorghe Dinu, solicită revizuirea proiectului, pentru ca exploatarea să fie făcută în subteran, pentru protecţia oamenilor şi a mediului.
Un alt aspect ţine de partea financiară, care prevede o anumită redevenţă – în cazul Roşia Montana este foarte mică. Aurul românesc este proprietatea statului român iar autorităţile trebuie să respecte şi să acţioneze financiar în consecinţă. Banca şi statul român nu trebuie să cumpere aurul românesc, o parte din profitul exploatării trebuie să intre direct în visteria statului, beneficiile majore trebuie să aparţină statului şi nu exploatatorului.
O altă problemă fundamentală este aceea a folosiri cianurii. Trebuie stopată exploatarea cu o substanţă atât de periculoasă pentru mediu, atâta vreme cât  suntem în secolul XXI, iar tehnologia a evoluat considerabil. Pe piaţă se găseşte o serie întreagă de tehnologii menite să diminueze efectele defavorabile asupra mediului înconjurător.
Acestea sunt doar trei dintre problematicile legii care deschide drumul corporaţiei către exploatarea tezaurului de la Roşia Montana. Alianţa Lege şi Ordine va monitoriza evoluţia tratativelor şi somează puterea executivă şi Ministerul Public să se implice activ în soluţionarea în cei mai buni termeni a acestei chestiuni fundamentale pentru economia şi bunăstarea socială a românilor.
Biroul de presă ALO


Ilegalitati in proiectul Rosia Montana? Oamenii cer investigatii la Gold Corporation 


Un text aparut astazi pe site-ul avocatnet.ro prezinta o noua latura a proiectului minier de la Rosia Montana. Mai precis, utilizatorul care a publicat comentariul solicita investigarea companiei exploatatoare, pe motiv ca incalca legea, virand anumite sume de bani unor "lideri de opinie" sau unor institutii mass-media, cu scopul de a "manipula opinia publica". Redam, mai jos, textul integral.
"Cineva sa-i opreasca pe cei de la Rosia Montana Gold Corporation. Ne-am saturat sa vedem cum se incalca legea pentru ca diverse companii straine sa plece cu avutiile tarii. Si Rosia Montana Gold Corporation incalca legea, numai pentru a exploata aurul romanesc. Desi in tara au avut loc proteste masive, cei de la Gold Corporation au ajuns sa lupte cu disperare, prin orice mijloace, pentru a pune mana pe aurul tarii pe care o vor lasa plina de cianuri.
Au ajuns atat de departe incat lupta ilegal, au inceput sa achite sume fabuloase unor persoane sau institutii, sau chiar unor reprezentanti din mass-media, totul pentru a se asigura ca aceste persoane cu greutate vor manipula opinia publica prin prezentarea efectelor „benefice“ pe care le-ar putea avea exploatarea miniera de la Rosia Montana.

Noi, cetatenii acestei tari, solicitam autoritatilor sa verifice toate platile facute de Rosia Montana Gold Corporation si legalitatea acestora. Pentru ce sa achite sume mari de bani unor companii care se afla in relatii stranse cu presa, oameni de decizie din ministere, lideri de opinie sau lideri din administratia locala si centrala?

Traficul de influenta si coruptia ar trebui monitorizate si dezvaluite opiniei publice. Institutiile statului isi iau salarul gras din banii cetatenilor pe care ar trebui sa-i apere si sa-i protejeze. Cum sunt protejati cetatenii? Probabil cu cianuri...".


Am ajuns la momentul: „LEGE şi ORDINE”!

Sursa: MCP Press Agency, Tudorel Dobre

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu